Ako mať šťastné deti pri práci z domu

Takže. Rozhodla ste sa pracovať doma, pretože chcete mať viac času na svoje deti. Ale nie je to také ľahké ako ste si myslela alebo ako sa zdalo. Každý vám hovorí, že ste blázon – že nemôžete pracovať a byť rodič zároveň. Tí sa iba obávajú, že nebudete môcť dať patričnú pozornosť práci a že vaše deti sa budú cítiť zanedbávané /a oni takisto/.

Priznajme si to. Pre mamičky neexistujú žiadne ľahké možnosti. Ale materstvo a riadená práca z domu je možná a môže to byť najlepší spôsob, ako spravovať viac svojich priorít.

Je ľahké dať svoje dieťa pred televízor a pustiť mu Poštára Peta alebo mu dať do ruky tablet na hranie hier. Všetky sme to už spravili, však?

Tu je ale niekoľko návrhov, ktoré sa viac sústreďujú na postoj a životný štýl a ktoré môžete spraviť a váš život pri práci môže byť jednoduchší:

1. Začnite pracovať. A to hneď potom, čo sa vaše dieťatko narodí. Aj v tom prípade, že nemáte ešte svoje podnikanie. V určitých hodinách trávte veľa času čítaním, písaním na počítači a rozprávaním do telefónu. Deti prijmú to, na čo sú zvyknuté a pokiaľ vás vidia pracovať od útleho veku, s väčšou pravdepodobnosťou prijmú vašu prácu ako samozrejmosť svojho dňa. Práca v rovnakú hodinu  bude súčasťou vášho každodenného života. Prvé pracovné stretnutie nech je krátke a postupne ich môžete predlžovať. Tak sa vaše deti naučia „zabaviť sa“ a sú sebestačnejšie. Pokiaľ je to možné, pracujte dopoludnia a potom keď dieťatko spí. Ostatný čas je iba váš J

2. Technickí pomocníci. Ak je to možné, keď máte obchodné jednanie, využite pomoc. Nemusí ísť len o starých rodičov, ale aj technické záležitosti. Pokiaľ už mávate obchodné hovory, nastavte si pracovný telefón na hlasovú poštu alebo si nastavte špeciálne vyzváňanie na identifikáciu pracovného hovoru. Nie je nič horšie ako krik detí /alebo keď kričí matka na svoje deti, aby boli ticho/. Dokonca aj keď chcete v kľude svojej ratolesti vysvetliť, že musí počkať, nerobte to, kým niekto na druhom konci telefónu počúva. Neodpovedajte na hovory v čase, ktorý trávite so svojimi deťmi. Keď je v domácnosti príliš mnoho hluku alebo vás domáce práce príliš rozptyľujú, nechajte všetkých volajúcich zanechať odkaz, ktoré neskôr jednorázovo vybavíte, keď budete mať všetko pod kontrolou. Alebo je zahájiť aj textovú konverzáciu!

3. Buďte dôsledná. Buďte dôsledná a zastavte problémy skôr ako začnú. Jemné pravidlá pre pracovný čas sú nevyhnutné. Potreby kojenca musia byť splnené okamžite, ale aj mierne staršie deti potrebujú vedieť, že nie vždy dostanú to, čo chcú a v čase kedy chcú. Uistite sa, že váš pracovný telefón vyzerá vzhľadovo odlišne od vášho súkromného,  takže keď vaše dieťatko uvidí, že ho držíte pri uchu bude vedieť, že by vás nemalo rušiť. Pred prijatím hovoru sa snažte oznámiť: „Maminka bude iba chvíľočku na telefóne, tak pssst.“. Učte svoje deti, ktorých vecí v kancelárii sa môžu dotýkať a ktorých nie. Vytvorte pravidlá, ktoré sú spravodlivé, ale striktne presadzované. Nečakajte na ich zlé chovanie a nechajte svoje deti, aby sa od začiatku správali „podľa pravidiel“ a tak ľahko predýdete problémom a stresu. Keď vaše deti vedia, že „teraz zarábate korunku na zmrzlinu alebo nové autíčko“, budú spolupracovať.

4. Nezamykajte sa. Nechajte svoje deti, aby sa pozerali ako pracujete a aby videli, že nie ste vždy k dispozícii. Alebo keď, tak len na krátko. Prácu, ktorá si vyžaduje absolútny kľud a úplné sústredenie si radšej naplánujte keď drobec spí. Ak máte začleniť svoje podnikanie do svojho života, budete musieť vybehnúť s deťmi von aj popri práci. Nemusí to byť úplne kvalitný čas, ale čas strávený s deťmi je rovnako dôležitý ako ten pracovný. Tú si môžete spraviť aj večer, keď ich uložíte.

5. Vyberte si prácu, ktorú môžete spustiť a zastaviť.  Ak si vaša práca vyžaduje denné lehoty alebo pravidelné telefonické hovory, budete musieť byť viac doma. To ale vôbec nevadí! Hocikedy si dajte mini prestávky na obliekanie bábik, objatie alebo pomoc začať s novou aktivitou. Vaše deti budú cítiť, že ste prístupná, aj keď máte plné ruky práce. Veď prečo pracovať doma, pokiaľ si nemôžete zobrať „oddychový čas“, aby ste ukľudnili choré dieťa alebo dokonca si nezobrať raz za čas deň voľna?

6. Urobte si svoj pracovný priestor zvláštny.  Urobte si svoj pracovný priestor špeciálnym aj pre vaše deti. Ohrádka plná hračiek, s ktorými sa môžu hrať iba „v kancelárii“ alebo zásuvky, ktoré sú iba ne, naplňte nejakým prekvapením a tým pomôžete svojim neposedkom sa na chvíľu zabaviť, ale stále vám budú nablízku. Miniatúra vášho stola s telefónom, písací stroj na hranie a papiere s pastelkami môžu v nich vyvolať pocit dôležitosti. Deti kopírujú naše správanie a preto aj oni „budú zarábať korunky“. Televízor či dvd prehrávač, ktoré stačí pustiť môžu iba pomôcť zachrániť deň.

7. Podporovať nezávislosti pod dohľadom.  Deti sa musia naučiť nezávislosti, ale ak musí mama odchádzať za prácou mimo domu, musia sa naučiť byť nezávislí pod bedlivým dohľadom. Zariaďte svoj domov tak, aby si aj maličkí dočiahli na svoje pitie, aby si väčšie deti vedeli spraviť toast alebo aby použili nerozbitné poháre. Budú tak rozvíjať svoj pocit pre úspech /pretože sami dokážu pripraviť si čaj s obloženým chlebíkom!/ a vy budete mať možnosť získať viac času.

8. Vezměte si práci s vámi.  Je tak krásny deň a chcete ísť do parku. Máte pripravený kôš s jedlom, tašku naplnenú prácou, ktorú si môžete zobrať aj na ihrisko alebo na záhradu, takže sa vaše slniečka môžu hrať a vy môžete popri práci na ne dohliadať. Šikovné telefóny, tablety a notebooky vám umožňujú ten luxus virtuálnej kancelárie. Využite tieto pracovné zázraky a pracujte aj keď ste na cestách.

9. Zaneprázdnené ruky, šťastné srdce.  Pokiaľ robíte prácu, ktorá nevyžaduje veľa sústredenia, ale ruky sú stále plné práce, využite ten čas na spievanie si s deťmi, rozprávanie sa /oni budú strašne radi „mudrovať“!/  alebo s pomocou s domácimi úlohami. Nakoniec, aj vaše deti vám môžu pomôcť a keď všetci sedia okolo stola a pracujú, úžasne to stmeluje puto medzi vami.

10. Zapojte svoje deti do vášho podnikania. Je vždy ľahšie prijať to, čo ste pochopili. Hneď ako sú vaše deti dosť veľké, vysvetlite im čo robíte a podporujte ich, aby sa zapojili! Napríklad, nech vám každý deň zapne počítať. Ako rastú, budú sa učiť používať vaše zariadenia a začnú absorbovať pracovné zásady, ktoré im neskôr v živote určite pomôžu. Keď budete mať úspech, zdieľajte ho s nimi a nechajte ich vybrať si novú hračku alebo choďte von a oslávte to v špeciálnej reštaurácii! Pokiaľ deti vidia hmatateľné výhody, budú chcieť, aby ste znova uspeli! A teda „vám dovolia“ v kľude pracovať. 

                                                                                                                                             Evka :)

Štítky

Neboli nájdené žiadne štítky.