Ako sa vyhnúť rodičovskému vyhoreniu?

Zamerať sa na rodinu a dať ju na prvé miesto je rovnako prirodzené ako dýchanie matky. Nie je to ale pre všetky. Mama – to je proste spôsob života.

Nie je to tak dávno, čo „priniesť domov jedlo“ bola tradičná rola otca, ale teraz je mnoho pracujúcich matiek, ktoré to robia aj za nich. Viac ako 50% matiek v našej zemi pracuje na plný úväzok a väčšina z nich zažívajú stres, keď sa snažia vyvážiť všetky povinnosti. Znie vám to povedome?

Jediný spôsob ako sa môže pracujúca matka sústrediť na rodinu a mať všetko

Nech pracujúce matky prinesú domov akýkoľvek kus mäsa /a pokiaľ ste slobodná matka, tak všetko mäso/, nezmení to skutočnosť, že väčšina pracujúcich matiek pripravujú všetko to varenie mäsa samé.

Nie je pre vás asi žiadnym prekvapením, že vydaté ženy trvalo hlásia, že robia viac domácich prác než ich manželia. Okrem prevzatia ďalších prác, je to obyčajne matka, aby na seba kládli nerealistické očakávania a tlak, aby boli perfektné mamy, dokonalé manželky, dcéry, perfektné kamarátky a rovnako mali perfektnú kariéru. Áno, mnohé z nás, pracujúcich matiek, máme neviditeľné mentálne tetovanie v tvare S, ako sa snažíme byť nedosiahnuteľné Super ženy! Bohužiaľ, Super žena je často práve to, čo sa snažíme zdôrazňovať.

Často krát počujem otázku, či môžu mať pracujúce matky všetko. Moja odpoveď vždy znie ÁNO je to možné, ale len v prípade, že požiadajú a príjmu pomoc.

Problém je v tom, že väčšina pracujúcich matiek majú problémy so svojim plášťom Super ženy a neprijmú toľko pomoci, koľko sa im ponúka /ak aj vôbec/.

Tri spôsoby, ako zabrániť rodičovskému vyhoreniu

Nasledujúce jednoduché tipy vám pomôžu zabrániť stresu, ktoré vedú k rodičovskému vyhoreniu.

Rodičovstvo je veľká úloha. Uvedomte si, že nemôžete robiť všetko sama a efektívne. Môžete to urobiť /a urobiť to dobre/ sama. Najlepšie čo môžete pre svoju rodinu urobiť je požiadať o pomoc. Horiaca sviečka na oboch koncoch iba vedie k rodičovskému vyhoreniu a to nie je zdravé ani pre vás ani pre vašu rodinu.

Milostivo prijať pomoc. Keď sa niekto spýta, či vám môže pomôcť, vždy odpovedzte „ÁNO, ĎAKUJEM“ a potom zistite, ako na to. Nechajte ostatných vo vašom živote, hlavne vaše deti a manžela, aby vám viac pomáhali. Všetci chceme prispieť a túto pravdu si musíme uvedomiť. Prijatím viacej pomoci naučíme deti zodpovednosti, budú sa cítiť potrebné a užitočné a manželovu sebaúctu. Keď vám pomôžu, nezabudnite im poďakovať a zamerajte sa na to, čo spravili dobre. Pamätajte si, že zameranie sa na to, čo vaši milovaní nespravili dobre ich nemotivuje a nebudú vám chcieť v budúcnosti pomôcť.

Nájdite spôsob, ako nerobiť veci, ktoré nerada robíte. Nemáte rada žehlenie? Zvážte kto by vám s tým pomohol a vy sa môžete viac času sústrediť na svoju rodinu a seba. Nemáte čas na upratovanie? Je mnoho ľudí, ktorí to milujú a radi to spravia za vás!

 

Ako sa matky môžu sústrediť na rodinu a mať všetko hotovo

V deň, keď zomriete, vaše emailové schránky budú obsahovať neodpovedané správy, vaše prádlo bude stále neopraté a oblečenie bude špinavé a váš zoznam úloh bude mať pravdepodobne nespracované a nesplnené položky. V ten deň sa budete ohliadať a pociťovať, že vaše zameranie sa na rodinu bola naplňujúca cesta alebo si bohužiaľ uvedomíte, že to bola fuška a jediné, na čo ste myslela bolo, čo ste musela  spraviť?

Uistite sa, že vás vaša pozornosť na rodinu uspokojuje, vyvážte svoju prácu a rodinu tým, že konečne zavesíte svoj plášť Super mamy a nechajte ostatných pomôcť vám. Je to všetko o stanovení priorít. Pusťte to, na čom naozaj nezáleží a milujte to, čo naozaj stojí za to – vaši blízky, vaše koníčky a časom budete mysľou prítomná ako v práci, tak aj pri hre človeče. 

                                                                                                                         Evka :) 

Štítky

Neboli nájdené žiadne štítky.