Veľký rozdiel medzi obeťami a nedostatkom

Pokiaľ budete čítať veľa článkov o financiách, pravdepodobne narazíte na veľa pisateľov uvádzajúcich veci, ktorých  sú ochotní sa vzdať alebo obetí, aby sa dostali z dlhov alebo teda dostali svoje financie do poriadku. „To, čoho som ochotný sa vzdať, aby som sa dostal z dlhov“ sú obľúbené, pretože sme zvedavé, čo sa ľudia rozhodnú obetovať v záujme zlepšenia svojej finančnej situácie.

Zlepšenie finančnej situácie vyžaduje nejaké obete. Je nepravdepodobné, že sa jedného rána prebudíte s viac peniazmi na vašom účte a bez hypotéky, pokiaľ sa nechcete vzdať zopár vecí a pracovať, aby ste sa do „tohto stavu“ dostali. Keď ale urobíte neobvyklé a niekedy aj drastické finančné opatrenia je pravdepodobné, že ostatní budú predpokladať, že sa zbytočne zbavujete „radostí života“.

Obeta a nedostatok majú úplne jedinečnú koncepciu s niekoľkými rozdielmi:

Práca ako obeť alebo je to neuspokojovanie?

Obeť je definovaná ako strata alebo niečo, čoho sa vzdávame spravidla z dôvodu niečoho lepšieho. Je to naša voľba často potom, čo si uvedomíme, že naše ciele sú cennejšie ako to, čoho sa musíme vzdať. Tento dôvod nám dáva zmysel hlavne z finančného hľadiska, zatiaľ čo neuspokojenie to lepšie nie je.

Neuspokojenie /deprivácia/ môže byť definovaná ako nedostatok alebo odmietnutie niečoho, čo považujeme za nutnosť. Je jednoduchšie žiť s tým, že som spravila všetko, čo je potrebné a obetovala som čas, aby som dosiahla cieľa, ale pokiaľ ste žila bez jedla, vody alebo dlhšiu dobu bez strechy nad hlavou, nie je jednoduché vyrovnať sa s týmito stratami.

Osobne, keď počujem o tom, čo sú ľudia ochotní obetovať, často si predstavím ako sú v depresiách alebo na pokraji smrti od hladu alebo také niečo. Bolesť, utrpenie, strata a prázdnota sú výrazy, ktoré ľudia nepopisujú, keď chcú dosiahnuť svoj cieľ. A to je dôvod, prečo práca je obeť a neuspokojovanie nie je.

Čoho sa môžete  vzdať alebo ako dostať svoje financie do poriadku?

Bez ohľadu na to, aké sú vaše finančné ciele alebo kde ste na vašej ceste, pravdepodobne sa budete musieť spýtať samé seba presne túto otázku aspoň raz alebo dvakrát. Najlepší spôsob ako zistiť, čoho by ste sa mali vzdať alebo akú obeť by ste musela vynaložiť je oddeliť svoje potreby od toho, čo iba chcete a byť k sebe absolútne úprimná.

Chcete byť napríklad toto leto na dovolenke v Miami, ale nemôžete si to dovoliť? Môj odhad je, že nie. Ale môžete jednoduchým výberom nájsť cenovo dostupné auto, ktoré naozaj potrebujete.

Myslíte si, že je potrebné znížiť váš rozpočet 400 eur na potraviny pre vašu štvorčlennú rodinu až na 200 eur iba preto, aby ste ušetrili? Zatiaľ čo situácia každej z nás je iná, jedlo je nutnosť a to aj keď je možné znížiť o niečo výdaje naň, jedlo musíte  kúpiť, aby ste prežili.

Nastavenie najlepšieho rozpočtu, ktorý máte pre svoju rodinu vám umožní aj naďalej jesť zdravo a dobre, namiesto zníženia rozpočtu naň až na nemožné či nereálne čiastky. Existujú možnosti ako môžeme bezbolestne znížiť naše výdavky bez toho, aby sme sa nedostali do pocitu neuspokojenia.

Pocit oprávnenia a nutnosť zarábať viac

Aj „vďaka“ zahraničným filmom máme pocit, že máme na niečo nárok. Máme pocit, že si zaslúžime úplne nové auto za ukončenie autoškoly , veľký dom pri vydaji a všetko možné. Nárokovanie nás vedie mať tendenciu zadlžovať sa. Ak ste uviazla v takomto myslení, môže byť ľahké zameniť niečiu obeť /vrátane svojej vlastnej/ za neuspokojenie.

Pokiaľ máte pocit, že si zaslúžite jesť v drahej reštaurácii  po náročnom týždni v práci, alebo 4 krát dovolenka za rok uvedomte si, že je to vlastne to, čo  chcete a vtedy je dôležité odložiť kreditné karty z dosahu a zarobiť si na to. Zvýšte svoje príjmy tým, že požiadajte o zvýšenie platu, odkladajte si peniaze bokom alebo si nájdite druhé zamestnanie.

Pokiaľ ste teraz schopná postarať sa iba o vaše potreby a niekoľko malých finančných cieľov, je tu vždy možnosť zarábať viac, aby bolo možné zahrnúť do svojho života trocha malého prepychu. Aj keď to pre vás znamená pekné šaty alebo nová kniha od Vasilkovej.

Liečba samej seba

Liečba samej seba je veľmi dôležitá pri obetovaní, ale pri nedostatku je to neslýchané. Aj keď obeť znamená pracovať na dosiahnutie svojho cieľa, nie je to pravidlo, ktoré hovorí, že nie je možné potvrdiť svoj postup a urobiť pre seba niečo pekné.

Liečba nemusí zahŕňať nákupy niečoho veľkého, ale je to skvelý spôsob, ako si dať pauzu a povzbudiť sa, aby sme i naďalej pracovali na svojich snoch.

Aké obete prinášate vy, aby ste zlepšili svoju finančnú situáciu? 

                                                                                                                                                    Evka

Štítky

Neboli nájdené žiadne štítky.